Bu sefer ben değil size teknik bilgisi çok iyi olan koleksiyoner bir arkadaşımın A. Lange & Söhne markasının Lange 1 modelinin kadran tasarımı hakkında yazdığı yazıyı size ulaştırmak istedim.
Lange1’in (ve lange’nin tekrar kurulmasından 30 yıl geçtiği için) 30. yıl dönümüne özel Lange 1 191.039 modelinin kadran tasarımdan bahsedeyim istedim. Aslında bu saat hakkında o kadar çok detay var ki yazarak bitmez, o yüzden sadece kadran tasarımdan bahsedeceğim.
Önce marka adından başlayalım: A Lange & Söhne, Adolf Lange ve çocukları anlamına gelir ve A lange un zuğne diye okunur.
Bu saat ilk çıktığında (24 ekim 1994) oldukça sıra dışı bir kadran tasarımına sahip olduğu için çok beğenildi. Ama bu asimetrik kadran üzerinde çok düşünülmüş, göze güzel gelsin ve kadrandaki denge yakalınsın diye her ayrıntı hesaba katılmış.
Öncelikle bu kadranın tasarımını yaparken saat, saniye ve big date arasına bir üçgen konulmuş kadrandaki bu dengeyi yaratmak için.
Kadranda yazılan her yazından bahsetmeden önce yazılarda kullanılan bir teknikten bahsetmek isterim. Bu tekniğin adına kerning deniliyor. Bazı harflar yan yana yazılırken başka bir harf gibi okunmasın diye o iki harf arasındaki mesafeyi artırırlar. Buna kerning deniliyor. Kerning adı içinde geçen r ve n yan yana yazıldığında m gibi okunabilir diye rn yazmak yerine r n yazılıyor. Bu kadrandaki yazılarda da bu teknik uygulanmış. Bu şekilde kadrandaki yazı dengesini de yakalamışlar.

kaynak: monochrome-watches
A. Lange & Söhne yazısının altında Glashütte I/SA yazısını görürsünüz bu Glashütte in Saxonia anlamına geliyor. Türkçe’de Saxonia bölgesindeki Glashütte anlamını taşır.
Kadranın en altında Doppelfederhaus (kerning uygulamasının en belirgin olduğu yer de burasıdır. Dikkatla bakarsanız görürsünüz.) bunun anlamı double mainspring’dir. Bu saatin mekanizmasinda iki adet mainspring bulunduruluyor. Bildiginiz gibi mainspring mekanizmada potansiyel enerjinin tutulduğu yerdir. Bu mekanizmada iki tane bulunulmasının nedeni daha uzun power reserve sağlamak değil, mainspring’de güç seviyesi düştüğünde, mekanizmaya ayni seviyede constant güç sağlanması icindir. Bu iki mainspring’in birbirine paralel olarak konumlandırılmasıyla sağlanıyor. Kısacası kuvvetli motoru olan bir saat bu aslında.
Kadranın sağ tarafında AB AUF yazıları bulunur. Bu saatteki power reserve göstergesidir. AB altta yazar ve down anlamına gelir. AUF is üstte yazar ve up anlamına gelir. Burdaki asıl manyaklık şurdadır: Power reserve indeksleri 5 adettir ve alttan yukarı doğru bakıldığında başta iki tane indeks üst üstedir. Bunun nedeni de mainspringler boşken kurmaya başladığınız zaman saat hemen çalısmaya başlamaz ama güç rezervi dolmaya başlar. Güç rezerv kolu ikinci indekse ulaştığı an saat çalışmaya başlar. Bunu sanıyorum ki power reserve’de gösteren ilk ve tek marka Lange’dir (ilk olduguna emin gibiyim ama tek olduguna emin degilim) bu detayı bile düşünmeleri bence manyaklıktır.
Bu sadece kadran hakkında paylaşılan detaylar. Teknik ve mekanizma detaylarını başka bir yazıda sizlerle buluşturacağım. Buradan gereken kültürümüzü alalım devamını da getiririz diye düşünüyorum. Bu seride daha özel bir durum var ki nadir karşılaşılan gümüş kadran. A. Lange & Söhne markası bu saatin 30. yılına özel ürettiği saatlerden bir tanesinde 925 ayar gümüş bir kadran kullanmayı tercih etmiş. Bir çok kadran türünü burada yazdık ama gümüş kadran nadir gördüğümüz bir şeydi. Lange1 bir koleksiyon aslında. Bu koleksiyonda Moonphase, Time Zone, Tourbillon Perpetual Calendar gibi komplikasyonlara sahip modeller de mevcut. Gümüş kadranlı modeli ekte en sona ekledim.
Siz de görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın lütfen. Harika saatlerinizin güzel zamanlar göstermesi dileğiyle…