Çevresel Rotor Nedir?

Otomatik mekanizmanın dışardan görünümünü daha iyileştiren ve saatlerin incelmesine sebep olan Çevresel Rotor hakkında bilginiz var mıydı?

Otomatik saatlerde rotor dediğimiz bir parça mevcut. Bu parça mekanizmaya hareket vererek rezervin dolmasını sağlayan parçadır. Rotor mekanizmanın dışında gözükür. Transparan arka kapak kullanılan saatlerin arkasına baktığınız zaman gözle görebilirsiniz. Peki bu çevresel rotor ne? Neden ve nasıl yapıldı?

Çevresel rotorun tarihi 1955 yılına dayanıyor. 1955 yılında Paul Gosteli tarafından patenti alınan ve uygulamaya geçirilen bir özellik. Amaç burada saati mekanizmayı biraz daha incelterek saatlerin kalınlık değerlerini düşürmekti. Bundan 10 yıl sonra Patek Philippe bu yöntemin bir varyasyonunun tekrar patent başvurusunu yaptı. Ve bunu kullanmak istedi. Az bir süre saatlerinde bu mekanizmayı kullandıktan sonra teknik nedenlerden dolayı kullanmaktan vazgeçti. 2009 yılında Carl F. Bucherer markası tozlu raflarda yeni özellikler ararken çevresel rotora denk gelerek tekrar gündeme almak istedi. Bucherer teknisyenleri bu tekniği geliştirdi rulmanların yağlamasını daha da iyi hale getirerek artık kullanmaya başlamıştı. Bu mekanizmaya CFB A1000 ismini verdiler. Bucherer, sonrasında bu mekanizmayı kullanarak saatlerini üretmeye devam etti. Sonrasında ne oldu?

Diğer bir çok marka da bu mekanizmayı kullanmaya devam etti. Hatta çevresel rotor mekanizması dünyanın en ince saati yapımına sebep oldu. Bunu da Piaget firması yaptı. 2017’nin sonlarında Piaget dünyanın en ince saatini yaparak o zaman dünya rekoruna sahip oldu. Şu an ise bu rekor Bvlgari firmasında.

Harika saatlerinizin güzel zamanlar göstermesi dileğiyle…

Previous Article

Zenith Markasının Hikayesi

Next Article

Tissot 1938 Heritage

Write a Comment

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir