Saatlerde suya dayanıklılık genellikle çok konuşulan bir durum. Bununla alakalı saatlerde de 3 tane ibare görüyoruz. ATM(Atmoster), Bar(Metre), WR(Water Resistant) ibaresi. Biraz detaylarına inelim…
Aslında saatte gördüğümüz her metreye pek itibar etmemek gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; 5 Bar görürsek bu 50 metre anlamına geliyor ama aslında tam düşündüğümüz 50 metre anlamına gelmiyor. Bar terimini saatin su altında çalışacağı basınç ölçüsü olarak tanımlayabiliriz. Bu sebeple bakış açımızı değiştirebiliriz. ATM aslında atmosfer anlamına geliyor. Bu da yine basınç ile alakalı bir durum. Bunları görerek saatiniz ile dalış yapmaya kalkmayın 🙂
Peki bu metreler ve barlar ne anlama geliyor ve nerede kullanabiliriz?
G-Shock kendi blogunda bununla alakalı bir tablo yayınlamış bu bize ön görü sayılabilir. Fakat özetle bakarsak wr değeri 30-50m olan saatlerle deniz, havuz gibi aktiveteler tercih edilmemeli. Hatta biraz daha ileri gidersek 100m olanlar bile bu aktiviteler için tehlikeli olabilir. Daha da ileri gidelim saatiniz kilitli tepeye sahip değilse saatiniz hala tehlike altında. Bu sebeple yüzmelerinizle doğru saati seçmeniz önemli. Hiçbirimiz eminim 200m dalmıyordur fakat yüzme aktivitelerinizde sağlıklı bir dalış ve su aktivitesi yapıyorsanız 200m sizin için en garantisi olacaktır. Bu saatlerde de genellikle Diver ibaresini görebilirsiniz. Bu tür saatlerin çıkış amacı tamamen buna dayalı. 600m-1000m gibi değerleri de göreceğiniz saatler mevcut. Aslında aşağıdaki tablo bizim için iyi bir kaynak olacaktır. Dress watch dediğimiz takım elbise saatlerinde genellikle 3 bar’ları görürsünüz. Fazlası olmaz. Zaten ihtiyaç da olmaz. Elinizi yıkarken su almaması bir dress watch için yeterli olacaktır. O yüzden saat alırken buradaki türler de önem arz ediyor.
Bonuslar
– Bir saatin gerçek bir dalgıç saati olması için ISO 6425 sertifikasına sahip olması gereklidir. Fakat her marka bu teste sokmayı da tercih etmeyebiliyor. Ama bu sertifika tamamen dalgıç saatleri için yapılan bir sertifika olduğunu söyleyebiliriz.
– Profesyonel dalgıç saatlerinde görebileceğiniz bir başka detay ise Helium Escape Valve. Yanı bir kaçış vanası. Profesyonel ve tüplü dalgıçlar su altında çok uzun süre kaldığı zaman yüksek bir basınca maruz kalırlar. Bu basınç sırasında kolunuzda eğer bu özellikli saatiniz varsa dışarı çıktığınızda içerdeki gazı boşaltmaya yarayan bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Özetle saatin zarar görmesini sağlamaya yarayan bir özellik.
– Saatinizle tuzlu suya girdikten sonra çıktığınızda sade bir su ile durulayın. Tuzlu suyun çeliğin üstünde kalması çeliğe zarar verecektir.
Kendi deneyimlerim
Kilitli tepe olmayan Seiko 5(SRPD59K) ile 4-5 gün kadar aktif olarak denize girdim. Herhangi bir problemle karşılaşmadım. Benim ki biraz da cesaretti ama buna rağmen bir problem görmedim. Siz yine de bana güvenip cesaret etmeyin 🙂

