Mekanizmaları incelerken güç rezervinden başka ne detay var? VPH. Yani Vibrations Per Hour.
Biraz teknik konuşalım. Ortamlarda satılacak harika bir bilgi. Otomatik mekanizmalara artık hepimiz aşinayız. Bu aşinalık gün geçtikçe gelişen bir şey. Sonuçta 200-300 componentin bir araya gelmesinden bahsediyoruz. Sadece rezerv olarak konuşamayız dimi? O zaman şimdi VPH konuşalım.
Her otomatik saatte bir mekanizma bulunur. Mekanizmalarda da birden fazla detay mevcut. Fakat bir detay daha var; VPH değeri. Bu değeri mekanizma detaylarına baktığınızda 18800, 21600, 28800(4Hz), 36000(5Hz) gibi bir çok değer görebilirsiniz. Değerin anlamı ise saatin balans çarkının bir saat içinde yaptığı salınımı ifade eder. Yani belli aralıklarla olan vuruş sayısı. Mesela şimdi kendimizce bir örnek yapalım; yazacaklarımı imla işaretlerini baz alarak okuyun.
Tik. Tak. Tik. Tak.
Tik Tak Tik Tak
TikTakTikTakTikTak
İşte burada yavaştan hızlıya gittiğimiz bir senaryo mevcut. Bahsettiğimiz vph değeri bunu ifade eder. VPH değeri ne kadar yüksek olursa zaman tutmadaki hassasiyet o kadar artar. Bu iyi bir şey. Fakat frekansın yüksek olmasıyla beraber mainspringte enerji daha çabuk biter. Çark ne kadar hızlı hareket ederse ona bağlı olan parçalar daha çabuk aşınır. Bu aşınmanın da önüne geçmek için yağlama gibi işçiliklerin daha iyi yapılması gerekir.
VPH farkını nasıl anlarız?
Elinize normal bir Seiko’nun 4R36(21600 vph) mekanizmasını elimize alalım bir de Zenith’in 36000 vph olan mekanizmasını. Bu ikisinin saniye kolunu dikkatli bir şekilde izlerseniz Zenith’in daha akıcı bir saniye kolu olduğunu göreceksiniz. Bunun en iyi yapımcısı tabii ki Zenith’dir. Özellikle kronograf alanında. 36000 vph değeriyle en iyi hassasiyeti de sunarak horoloji bilimine katkı yaptığını bu linkte anlatmıştık. Özetle; tabii ki bu çok teknik bir detay. Fakat benim gibi deliler saati almadan mekanizmanın bu değerine bakar ve öyle alır. Örnek vermek gerekirse eğer bulabilirsem Seiko’nun vintage Hi-Beat(28800 vph değerine sahip) modellerinden birisini yeni nesil bir Seiko’ya tercih ederim. Ama bu vph değerinin yüksek veya düşük olmasını iyi kötü olarak yorumlayamayız. Bu tamamen kişisel bir tercih. Büyük markalar veya bağımsız saat üreticilerinde daima yüksek bir değer göreceğiz diye bir şey yok. Sadece ufak bir detay. Video ve bilgiler için destek verenlere teşekkürümüzü eksik etmeyelim. Video konusunda biraz amatörüm o yüzden kusura bakmayın 🙂
Video bilgisi: Soldan sağa 36000, 28800, 21600 vph
Bonus bilgi: Vacheron Constantin Hz değiştirebilen saati olduğunu biliyor muydunuz?